Review van een Spork

|B| De Boon in de Tuin
Review van een spork? Ja, je leest het goed. Een spork is een kruising tussen een spade en een tuinvork, oftewel een spork. Een scherpe en lichtgewicht spade om de moestuin mee te bewerken. In deze review lees je alles over dit bijzondere stuk tuingereedschap.

review spork spade fork moestuin tuingereedschap

Bedenker van de spork

De spade met scherpe tanden is in 1992 uitgevonden door Robert Todd afkomstig uit Oxford. Het is een crossover tussen de sterkte van een spade en de lichtgewicht eigenschappen van een tuinvork (riek of drietand).

review spork spade fork moestuin tuingereedschap

Vergelijking met een spade

Om een vergelijking te kunnen maken, heb ik de spork naast een spade van Spear & Jackson gelegd. Met beide heb ik uitvoerig gewerkt, waaronder het onderwerken van de groenbemester winterrogge. Dat klusje staat bekend als een zwaar werkje.

De spork weegt ongeveer 1,5 kg en een spade weegt tussen de 2,5 kg en 3 kg. Dat scheelt dus ruim 1 kg aan gewicht en dat merk je direct als je met de spork werkt. Het werkt een stuk lichter. Bij elke steek die je doet hoef je 1 kg minder aan gewicht te tillen en dat is prettig.

review spork spade fork moestuin tuingereedschap

De aanhechting

De aanhechting is duidelijk anders dan bij de spade. De spade heeft een zogenaamde 'zwanenhals' en de spork heeft een 'dul' aanhechting. Er zijn ook sporks in de markt met een zwanenhals.

Deze spork met 'dul' aanhechting is minder geschikt voor het zware steek- en hefboomwerk in de tuin. Grote planten en struiken uit de grond 'wippen' of stenen uit de grond heffen kun je dus beter niet doen met deze spork.

Dat verschil in sterkte tussen een spade en een spork merk je als je met de spork werkt. Het voelt allemaal net even wat lichter en fragieler dan bij een spade. Het is niet dat de spork slap is, maar het is minder rigide. Dat is natuurlijk ook niet gek als je bedenkt dat er veel minder staal is gebruikt voor de spork.

review spork spade fork moestuin tuingereedschap

Het handvat van de spork

Over het handvat van de spork ben ik zeer te spreken. Ondanks dat ik geen kleine handen heb, ervaar ik het handvat van de spade als groot en lomp in de hand. Het handvat van de spork daarentegen heeft een heel prettig formaat en loopt smal uit naar buiten toe. Dat ligt fijn in de hand (ook als je grote handen hebt).

review spork spade fork moestuin tuingereedschap

De spork samengevat

De spork is een stuk lichter van gewicht dan een spade en dat merk je in het gebruik. Je kunt er zonder moeite lang mee werken. Door de scherpe tanden kost het veel minder moeite om de spork in de grond te krijgen. Dat is ook rustiger voor je pols, die niet telkens de klap op hoeft te vangen.

De scherpe punten gaan makkelijk door begroeiing en wortels. Dat is bijvoorbeeld makkelijk om een groenbemester als winterrogge onder te werken (dat ik heb gedaan met deze spork). De spork snijdt als een mes door de boter, zou mijn opa zeggen.

review spork spade fork moestuin tuingereedschap

Scheppen met de spork gaat ook prima. Je zou verwachten dat er veel aarde door de openingen gaat, maar dat valt reuze mee. Een gat maken is zo gepiept en voor het echte grondverzet pak je natuurlijk de bats.

De spork is minder geschikt voor het echte zware tuinwerk, zoals het rooien van grote struiken of het 'opwippen' van keien en ander zwaar materiaal. Met name door de aanhechting van het blad aan de steel is dit stuk tuingereedschap minder rigide dan een spade. Het lage gewicht maakt de spork ook niet zo geschikt als stootijzer. Daar misbruik ik mijn spade nog wel eens voor.

De prijs van een spork ligt tussen de €50 en €60 en is daarmee iets duurder dan een gemiddelde spade. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is goed. Je krijgt een gesmeed stuk gereedschap met een mooie blanke essen steel. Dat gaat je hele leven mee.

Waar verkrijgbaar?

De spork in deze review is van firma De Pypere uit België. Sinds 1873 produceert de Pypere hoogwaardig tuingereedschap en toebehoren. Een spork is in vele gereedschapswinkels en tuincentra te koop.

De Spork: iets voor jou?

Iedereen heeft zo wel zijn voorkeur voor het bewerken van grond. Zou de spork iets voor jou kunnen zijn? Ik ben reuze benieuwd waarmee jij de grond in de moestuin bewerkt. Leuk om je reactie te lezen in de comments!

Deel met je vrienden