Een Volkstuin kiezen: waar moet je op letten?

|B| De Boon in de Tuin
Heb je de kans dat je een volkstuin mag uitzoeken? Dan behoor jij tot de gelukkigen. Maar waar moet je eigenlijk op letten? En moet je alles accepteren? In deze blog tips waar je moet letten bij het uitzoeken van een volkstuin.

tips volkstuin kiezen moestuin waar moet je op letten

Onkruid

Let op onkruid als heermoes en zevenblad. Kijk ook vooral naar de aangrenzende moestuinen. Als het bij je buurman/vrouw in de tuin groeit, dan is de kans groot dat het ook bij jou in de tuin komt. Dat krijg je er met de beste wil van de wereld niet uit. Het zijn planten die groeien op schrale grond. Dat betekent dat er dus veel voedingsstoffen ontbreken in je moestuin. Vraag zeker ook even na bij de degene die je de tuin laat zien of bij je tuinburen. Alles over onkruid in de moestuin en wat het zegt over de moestuingrond, lees je in deze uitgebreide post.

heermoes zevenblad onkruid moestuin volkstuin

Afwatering

Afwatering is erg belangrijk. Je wilt niet dat je moestuin na een fikse regenbui verandert in een binnenmeer. Als je in de winter gaat kijken, kijk dan of de grond heel erg vochtig is en of er bijvoorbeeld overal plassen liggen. Dat kan duiden op een drassig stuk of onvoldoende afwatering. Hoeft niet per se slecht te zijn, maar het betekent wel dat de moestuingrond pas wat later in het seizoen droog genoeg is om te bewerken. En dat heeft als gevolg dat je wat later kan gaan zaaien. Het tuinseizoen begint dan dus wat later.

Watervoorziening

Ook niet geheel onbelangrijk: de watervoorziening. Zeker in warme zomers en met een volkstuin op zandgrond wil je vooraf weten hoe het zit met de watervoorziening. Is er bijvoorbeeld een centrale puls met kraantjes verdeeld over het complex? Is er een centrale handpomp waar je water kan tappen? Of staan er regentonnen die je zelf kan laten vullen met regenwater van je kas of tuinhuisje? Of ligt het complex langs een sloot of wetering? Met andere woorden: het is belangrijk om te onderzoeken hoe je water in jouw tuintje kunt krijgen op het moment dat de planten dat het hardste nodig hebben. Zo weet je waar je aan toe bent, al kan dat sommige gevallen toch nog steeds betekenen dat met je vele emmers/gieters water naar je tuintje zult moeten sjouwen. 

Ligging

Ook niet onbelangrijk, je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zon in de moestuin. Is er niet teveel schaduw? Staan er niet teveel grote bomen omheen? Die kunnen veel water en voedingsstoffen wegtrekken uit je volkstuin. Een moestuin heeft het liefst minimaal 6 zonuren per dag. Dus kijk hoe de ligging van de volkstuin is ten opzichte van de zon. Het liefst op het zuiden met beschutting van bomen en struiken aan de noordkant, maar een beetje naar het oosten of het westen is geen probleem. Een tuin op het noorden is ook niet direct een probleem, mits er maar geen schaduw in valt van bomen of huizen. Neem eventueel ook een kompas (of op je telefoon) mee als je gaat kijken.

Bestrating

Uiteraard kun je kiezen voor boomschors of een zand als bedekking van paden in een volkstuin. Dat kijkt natuurlijk en ziet er fraai uit. Wil je liever een bedekking die wat praktischer is? Zorg dan dat er een pad van tegels in de tuin ligt. Twee tegels naast elkaar van 30x30 is al meer dan voldoende. Zo kan je er bijvoorbeeld makkelijk met een kruiwagen over. Ga bij het uitzoeken van een volkstuin na of er al een pad ligt. Of dat er bijvoorbeeld een stapel stenen ligt waarmee je zelf een pad kan maken. Dat scheelt weer een hoop sjouwwerk.

volkstuin moestuin tips kiezen

Restanten van de vorige eigenaar

Deze kop moet je natuurlijk niet al te letterlijk nemen, maar controleer of er nog oude planten of struiken staan van de vorige eigenaar. Staan er bijvoorbeeld mooie asperges, bessenstruiken, rabarber of zelfs fruitbomen? Dat is al mooi meegenomen en daar ga je waarschijnlijk dit seizoen al van oogsten. Dus staan er planten of fruitbomen/struiken van de vorige eigenaar op? Kijk of je ze interessant vindt en laat ze dan vooral lekker staan. Dat is mooi meegenomen.

Bebouwing

De meeste volkstuinen hebben regels over wat er gebouwd mag worden en wat niet. Sommige volkstuinverenigingen hebben geen beperkingen tot een hoogte van 1 meter. Bij andere volkstuinen mag je bijvoorbeeld een hele blokhut erop zetten. Als je wat hoger mag bouwen, dan kan je bijvoorbeeld een kasje overwegen. Leuk om het seizoen te verlengen en prima om zaailingen en stekken in groot te kweken. Kortom goed om even te checken wat de regels met betrekking tot bouwsels.

Kiezen is niet makkelijk

Heb je een volkstuin uitgekozen? Van harte proficiat, je zult er veel moestuinplezier aan beleven! Check meteen ook dit Mega-Moestuin-Stappenplan over het opstarten van een moestuin en volkstuin.

Deel met je vrienden