Moestuin Update Winter

|B| De Boon in de Tuin
De Russische beer klopt op de deur en niet zo zachtjes ook. De schaatskoorts stijgt tot ongekende hoogte, maar hoe is het eigenlijk in de moestuin? Je leest het in deze blog.

moestuin volkstuin winter siberische beer

Uiteraard is er nog weinig te doen in de moestuin. Het beste dat je kan doen is de grond zoveel mogelijk met rust laten. Als het vriest dan zet het vocht in de grond uit. Dat zie je mooi terug in het 'korrelig' worden van de grond.

Best een raar fenomeen, maar dat is waarom boeren en moestuinders op zware kleigrond hun land in de vroege winter al omploegen (begin december). De vorst komt er dan overheen en door het uitzetten van het vocht, breken de grote kluiten. Dat scheelt weer een bewerking. Op zandgrond is dat niet nodig en hoef je eigenlijk ook helemaal niet te spitten. Een beetje los rakelen met de drietand of riek in het voorjaar moet volstaan.

verkruimelde grond door de vorst moestuin volkstuin
verkruimelde grond door de vorst in de moestuin
verkruimelde grond door de vorst moestuin volkstuin
verkruimelde grond door de vorst in de moestuin

Het bed met aardbeien ligt er desolaat bij. De grond had ik nog net voor de vorst een beetje losgemaakt met de drietand om te voorkomen dat het reeds gegroeide onkruid te diep gaat wortelen. Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar over 2,5 maand groeien hier de eerste aardbeien.

aardbeien moestuin winter volkstuin

De knoflook weert zich kranig tegen de kou. Deze tenen zijn eind oktoberrrrr (de kou heeft me in de greep) vorig jaar de grond in gegaan. Dat is eigenlijk de beste tijd om knoflook te poten. In het voorjaar kan het ook nog wel, maar dat betekent wel dat je pas later kan oogsten (eind augustus/september).

knoflook winter moestuin volkstuin vorst

Je ziet het nog niet, maar bij de blauwe plankjes staat rabarber. Nu nog lekker diep verscholen in de grond. De bessenstruiken en daarachter de frambozen zijn al gesnoeid en helemaal klaar om te gaan groeien in het voorjaar. Verder is het vooral rust en toch her en der al wat opkomend onkruid dat direct ontkiemt als de dagen enigszins warmer zijn in februari.

bessen frambozen winter vorst moestuin volkstuin

Op onderstaande foto zie je enkele knoppen van de Golden Delicious appelboom op de moestuin. Gezonde bomen kun je snoeien in de winter. Bomen die weinig vitaal en minder gezond zijn snoei het beste aan het einde van de winter als de knoppen gaan 'schuiven'. De knoppen strekken zich dan om uiteindelijk de bladeren te laten groeien en dat weet je dat de boom in ieder geval de winter goed door komt.


knopstadia schuivende knoppen fruit appelboom moestuin volkstuin
de verschillende stadia van de knop

Wat me altijd fascineert aan bevroren water, is dat je het op kan tillen. Ik kan het dan ook nooit laten om zo'n ijsplaat uit het water te tillen om te kijken hoe dik hij is om hem vervolgens weer heel snel neer te zetten omdat het verrekte koud is om zo'n plaat in je vingers te houden. Je kan zo wel mooi zien hoeveel ijs zich bijvoorbeeld in één nacht heeft gevormd. Het geeft een aardige indicatie in welke mate het gevroren heeft op de moestuin.


Hoe het me een eerdere winter verging, lees je in deze blog. Voor nu is het vooral afwachten. Het voorjaar is nog even weg en de moestuin is in diepe rust, dus geniet van deze mooie dagen. Het is lekker fris, mooi en open winterweer. Prima weer voor een koude neus en een frisse wind door de bovenkamer.

Jouw moestuin: leuk om te horen!

En wat doe jij deze dagen? Hoe staat het in de moestuin? Ben je al stiekem begonnen om wat dingen voor te zaaien zoals bijvoorbeeld pepers en paprika's? Leuk om van je te horen, dus laat vooral even een berichtje achter!

Deel met je vrienden